Rena kroppen med DETOX

Rena kroppen med DETOX

Uppdatering -fas2

Tankar och funderingarPosted by Enikö Sun, March 22, 2009 20:53:19

Ligger efter med blogginläggen. Ibland önskar man att dygnet hade lite fler timmar än vad den har.

Så här kommer uppdateringen av detoxdagarna. Jag har inte tagit kort på alla måltider då vissa har vi redan lagat en gång innan och andra såg inte riktigt snygga ut för att ta kort på. En sak är säkert. 90 % av all mat under detox fas 1 har varit helt underbart gott!

Vi som har varit köttomaner har varit utan kött nu i snart 3 veckor och har inte lidit särskilt mkt. Jag har varit något sugen på kyckling eller fisk. Något som har varir svårt var frukostarna på helgerna när barnen har mumsat i sig goa nybakta frallor/bröd. Att känna doften av nybakat kommer alltid ligga nära till hjärtat. Konstigt nog har inte heller sötsuget varit så enormt. Kom den så stillades den med frukt och grönsaker. Torkad frukt är alltid bra att ha hemma. Man nöjjer sig med 3-4 plommon eller dadlar eller aprikoser. Nötter är också något som kan stilla suget.

Nu har det gått som sagt 2 veckor av detoxen... och lite till. Vågen visar självklart minus. För mig var det inte så mkt mer än 2 kg, jag känner mig dock mkt piggare, naglarna är starka och nagelbanden har slutat flagna. Huden känns friskare och har fått kommentarer om att jag sker fräsch och pigg ut. Om inget annat så var det väl värt besväret.

För Nils har det gått något vildare till på vågen. Hela 6 kg mindre. Även midjemåttet har minskat med kilona så klart. Han är ruggigt nöjd! Så pass nöjd så att han är redo att fortsätta i detoxen. Vi kommer nu börja äta detox fas 2 mat. Den är väldigt lik fas 1 maten. Skillnaden är att nu kan man lägga till lite mer proteinrik mat. Så här står det i boken:

"När du är klar med detoxkuren (fas 1) har du hjälpt kroppen av återfå en bättre balans och dina organ frmaförallt lever och njure fungerar mer effektivt. [....] Efter detoxkuren börjar du successivt att införa fler livsmedel i långsam takt och det är dags för fas 2 eller "Detox som livstil". Här har du en stor chans att uppnå en långsiktig bättre hälsa och en hälsosam vikt.

[...]

Vad ska jag äta när jag följer "Detox som livstil? "

Försök att följa rekommendationerna från detoxkuren (fas 1) så mycklet du kan men du behöver inte vara så strikt hela tiden. Dena nya vanor kommer att hjälpa dig dig att begränsa det onyttiga och ditt fokus kommer att ligga på att äta nyttig detoxkost. Utöver alla livsmedel du har ätit tidigare under detoxkuren kan du nu använda nedanstående livsmedel.

Mer vegatabiliska proteiner i din kost. [...] Ex linser, bönor, bovete, alger, soja, nötter och frön

Go nuts! Nu kan du äta mera nötter. [...]

De bästa animaliska proteinkällorna. Om du vill kan du lägga till fisk, skaldjur, kyckling, ägg, viltkött och lammkött. [...] undvik korv, bacon, fläskkött och dra ner även på nötkött.

Sädeslag. Om du vill inteföra bröd, kakor, musli mm välj livsmedel som innehåller råg, havre eller korn. undvik vete!

Mejeriprodukter. Fortsätt att fokusera på get och fårmjöllk. Anledningein till att mejeriprodukter från får och getter är tillåtna under detoxen är att de lättare bryts ner i kroppen och inte försvårar en utrensning som mejeriprodukter från kor gör. [...] Vill du ibland använda grädde, ost och smör gjord på komjölk, välj då ekelogiska produkter.

[...]

Lägg till mat i långsam takt. Känn efter hur du mår när du lägger till livsmedel som du har avstätt ifrån. Då lär du känna din kropp och vad den mår bra och dåligt av.

80/20 principen. Förösk att hålla dina detoxprinciper till minst 80 procent.

Ät vad du vill ibland. När du vill dricka vin eller äta choklad ska du njuta av tillfället. Du kommer att bli förvånad över dig själv. [...] "

Så nu fortsätter resan. Det är 3 veckor kvar till påsk och går det så här bra så fortsätter vi nog med detoxen framöver. Lagar vi någon god mat så kommer jag självklart att lägga till receptet likaså om jag lagar till något eget-detox.

2 dagar kvar

Tankar och funderingarPosted by Enikö Mon, March 16, 2009 23:14:22

Det har gått rätt bra idag. Kanske en aning för lite vatten. Skallen sa ifrån vid 21 tiden. Räddningen blev ett stort glas vatten samt ett långt varmt bad.

Nu är det 2 dagar kvar av fas 1 av detoxen och det har gått undan rätt bra. Måste erkänna att jag är väldigt sugen på kött. Inte nöt eller griskött däremot kyckligfilé eller lax. Och så mjölk. Tror att vi ska testa soyamjölken.

Soyayoghurten smakar gott så länge den är smaksatt men naturell smakar det inget vidare. Saknar en hedelig god yoghurt eller rent av a-fil. Så gott!

Det finns saker i livet man lär uppskatta när man inte får äta det. Men det är väl så att förbjuden frukt smakar bäst? ;)

Sista helgen fas1

Tankar och funderingarPosted by Enikö Sun, March 15, 2009 21:52:20

Helgen som gått var spännande matmässigt. Det märks att vi närmar oss slutet av fas 1 på detoxen. Maträtterna börjar innehålla alltmer hallomi eller annan sorts ost. Det är mkt mer lagad mat.

Idag (läs söndag) var det en något svältdag. Lunchen var inte särskilt mättande vilket innebar att fikat var vi tvugna att utöka lite för att orka med. Så det blev en fruktsallad med 1/2 dl detoxmusli till.

Utöver det så har det gått bra. Magarna sköter sig och vi har även försökt att fylla vattendepåerna så mkt som möjligt.

Igår kväll blev det äntligen av med kvällsfikat. Morotsstavar, gurkstavar och paprikastavar med ärtpesto. Gott! Riktigt gott! Ärtpeston är något vi kommer göra även framöver.

Sötsug och trött

Tankar och funderingarPosted by Enikö Sat, March 14, 2009 00:52:03

Sötsuget satte in idag. Det var rätt nära att jag föll dig. Räddades av en kiwi och ett äpple. Inte direkt tillfredställd. Hemma fick ajg klämma i mig en handfull nötter. Kändes lite bättre. Efter middagen kände jag mig överfull. Nästan som att jag har överätit mig.

Däckat i soffan lite halvt illamående. Nu är det nog törsten som sätter in.

Det är 9 dagar som har gått. Trodde att jag skulle lite med än vad jag gör men tvärtom. Mår väldigt bra. Borde däremot sova mkt mer!

Trött

Tankar och funderingarPosted by Enikö Sat, March 14, 2009 00:11:40

Gårdagen var det en trött dag. Trotts att jag föröskte att lägga mig i tid kom jag inte i säng förrän efter 23. Vaknade väldigt väldigt trött. Tig en lång stund på jobbet att komma igång.

Det var en sån dag då jag hade förmodligen druckit några koppar kaffe och förmodligen klämt i mig nåt extra lite sött. Nu blev det inte så. Middagen kändes inte als något vidare mkt. Behövde klämma ner en apelsin till efteråt.

Efter filmen så orkade jag helt enkelt inte blogga....La mig strax innan 23 och somnade med det samma.

Vikten

Tankar och funderingarPosted by Enikö Wed, March 11, 2009 23:19:15

Idag var det invägning på VV.

Spännande att ställa sig på vågen. Nils våg visade minus 2,7 kg i måndags.

Och för min del blev det 1,4 kg på VV:s våg. Weeehee! Inte nog med att vi mår toppen med det händer en massa med vikten också.

Ingen hit

Tankar och funderingarPosted by Enikö Tue, March 10, 2009 22:53:09

Idag var det en sån dag då jag itne riktigt var näjd med nåt jag åt! :( Kiwin på förmiddagsfikat var lite för surt, äpplet var inte heller tillräckligt moget trotts att det såg ut som det. Teet smakade på det inget bra, förmodligen skar sig smakerna.

Lunchen.... var nog hungrigare än när jag satte mig och åt. Klarade dessutom inte av att äta upp mer än hälften av lunchen. Smakade inget vidare... och det är inte ofta det händer. Tog en banan efteråt för att försöka fylla hålen i magen och drack en halv kopp te på det. Men jag klarade mig hela vägen till eftermiddagsfikat. Jag hittade ett päron som nästan var godkänd, kunde ha varit liiite sötare och så en sharonfrukt som var söt och god.

Hemma fick jag trycka i mig en avokado för att orka med att laga maten till barnen och oss. Middagen blev en riktig succé. Smakade himmelskt gott! Så till slut blev jag mätt!

Mina naglar verkar tycka att detoxen är jättebra! De har blivit starka och växer fint. Delar sig inte. Nagelbanden ser fina och hela ut och där jag har rivit på innan har börjat läka jättefint.

Det har gått 6 dagar nu och det har hittills gått väldigt bra!

Sötsug

Tankar och funderingarPosted by Enikö Mon, March 09, 2009 23:33:57

Idag har det varit en helt klart bättre dag jämfört med igår. Hungern fanns inte där.. .hela tiden i alla fall.

Känner mig piggare trotts för lite sömn. Inte bra.... eller nåt. Naglarna har börjat växa så det kankar och de är starka trotts att jag står i blött med dem rätt mkt.

Matlagningen upplever jag tar en hel del tid, det är dock god mat så det är värt besväret. Jobbigt att hålla koll på sig själv att låta bli slicka av skedar och knivar efter att man gör mat till barnen. Svårast är att inte smaka maten man lagar.

Jag har fått en blåsa på vänstra pekfingret... har nog hållit i min strimlarkniv för mkt. haha...

Varit lite sötsugen på eftermiddan, då tog jag en torkad daddel och 2 katrinplommon. Vet inte om det är godkänt av detoxen. Daddlarna var i alla fall eco daddlar så det är alltid nåt! ;)

Det blev inga kort gjorda idag på maträtterna då det gick ej att lägga upp fint lunhen i förväg och middagen kändes inte särskilt vacker så jag skippade det. Imorgon lbir det fock lite bilder... :)

Ser fram emot morgondagens middag.

Next »