Rena kroppen med DETOX

Rena kroppen med DETOX

Uppdatering -fas2

Tankar och funderingarPosted by Enikö Sun, March 22, 2009 20:53:19

Ligger efter med blogginläggen. Ibland önskar man att dygnet hade lite fler timmar än vad den har.

Så här kommer uppdateringen av detoxdagarna. Jag har inte tagit kort på alla måltider då vissa har vi redan lagat en gång innan och andra såg inte riktigt snygga ut för att ta kort på. En sak är säkert. 90 % av all mat under detox fas 1 har varit helt underbart gott!

Vi som har varit köttomaner har varit utan kött nu i snart 3 veckor och har inte lidit särskilt mkt. Jag har varit något sugen på kyckling eller fisk. Något som har varir svårt var frukostarna på helgerna när barnen har mumsat i sig goa nybakta frallor/bröd. Att känna doften av nybakat kommer alltid ligga nära till hjärtat. Konstigt nog har inte heller sötsuget varit så enormt. Kom den så stillades den med frukt och grönsaker. Torkad frukt är alltid bra att ha hemma. Man nöjjer sig med 3-4 plommon eller dadlar eller aprikoser. Nötter är också något som kan stilla suget.

Nu har det gått som sagt 2 veckor av detoxen... och lite till. Vågen visar självklart minus. För mig var det inte så mkt mer än 2 kg, jag känner mig dock mkt piggare, naglarna är starka och nagelbanden har slutat flagna. Huden känns friskare och har fått kommentarer om att jag sker fräsch och pigg ut. Om inget annat så var det väl värt besväret.

För Nils har det gått något vildare till på vågen. Hela 6 kg mindre. Även midjemåttet har minskat med kilona så klart. Han är ruggigt nöjd! Så pass nöjd så att han är redo att fortsätta i detoxen. Vi kommer nu börja äta detox fas 2 mat. Den är väldigt lik fas 1 maten. Skillnaden är att nu kan man lägga till lite mer proteinrik mat. Så här står det i boken:

"När du är klar med detoxkuren (fas 1) har du hjälpt kroppen av återfå en bättre balans och dina organ frmaförallt lever och njure fungerar mer effektivt. [....] Efter detoxkuren börjar du successivt att införa fler livsmedel i långsam takt och det är dags för fas 2 eller "Detox som livstil". Här har du en stor chans att uppnå en långsiktig bättre hälsa och en hälsosam vikt.

[...]

Vad ska jag äta när jag följer "Detox som livstil? "

Försök att följa rekommendationerna från detoxkuren (fas 1) så mycklet du kan men du behöver inte vara så strikt hela tiden. Dena nya vanor kommer att hjälpa dig dig att begränsa det onyttiga och ditt fokus kommer att ligga på att äta nyttig detoxkost. Utöver alla livsmedel du har ätit tidigare under detoxkuren kan du nu använda nedanstående livsmedel.

Mer vegatabiliska proteiner i din kost. [...] Ex linser, bönor, bovete, alger, soja, nötter och frön

Go nuts! Nu kan du äta mera nötter. [...]

De bästa animaliska proteinkällorna. Om du vill kan du lägga till fisk, skaldjur, kyckling, ägg, viltkött och lammkött. [...] undvik korv, bacon, fläskkött och dra ner även på nötkött.

Sädeslag. Om du vill inteföra bröd, kakor, musli mm välj livsmedel som innehåller råg, havre eller korn. undvik vete!

Mejeriprodukter. Fortsätt att fokusera på get och fårmjöllk. Anledningein till att mejeriprodukter från får och getter är tillåtna under detoxen är att de lättare bryts ner i kroppen och inte försvårar en utrensning som mejeriprodukter från kor gör. [...] Vill du ibland använda grädde, ost och smör gjord på komjölk, välj då ekelogiska produkter.

[...]

Lägg till mat i långsam takt. Känn efter hur du mår när du lägger till livsmedel som du har avstätt ifrån. Då lär du känna din kropp och vad den mår bra och dåligt av.

80/20 principen. Förösk att hålla dina detoxprinciper till minst 80 procent.

Ät vad du vill ibland. När du vill dricka vin eller äta choklad ska du njuta av tillfället. Du kommer att bli förvånad över dig själv. [...] "

Så nu fortsätter resan. Det är 3 veckor kvar till påsk och går det så här bra så fortsätter vi nog med detoxen framöver. Lagar vi någon god mat så kommer jag självklart att lägga till receptet likaså om jag lagar till något eget-detox.